Een prognose voor een bezettingsplan maken

Algemene prognose

Forecasting is een tool in CXone WFM die u kunt gebruiken om het optimale bezettingsplan te maken. Dankzij deze tool hoeft u niet zelf in te schatten hoeveel agents u op afroep wilt hebben, of welke skills u op bepaalde tijden of dagen nodig hebt voor uw planning.

Afhankelijk van uw behoeften, worden prognose- en bezettingsplannen gegenereerd voor zowel inbound als outbound oproepen.

Eerst bekijkt u de historische gegevens van uw contactcenter. Op basis daarvan voorspelt Forecasting het verwachte aantal interacties en hun gemiddelde afhandeltijd (AHT). Vervolgens bepaalt u de gewenste prestaties van uw contactcenter in de bezettingsparameters. U beslist bijvoorbeeld dat elke oproep binnen 10 seconden wordt beantwoord of gebeld, en niet binnen 30 seconden. Wanneer u de gemiddelde antwoordsnelheidGesloten De gemiddelde hoeveelheid tijd die een agent nodig had om een interactie te beantwoorden nadat de klant de optie koos om met een medewerker te spreken. verlaagt of het aantal belpogingen verhoogt, moeten meer agents worden gepland. De laatste stap is het genereren van een bezettingsplan op basis van de bezettingsparameters en prognosegegevens.

Voor nauwkeurige prognoseresultaten hebt u minimaal drie maanden aan historische gegevens nodig.

U kunt ook een nieuwe prognosetaak maken met geïmporteerde prognosegegevens.

Dit zijn de Forecasting-stappen:

Meer informatie over Forecasting vindt u in de onderstaande video's:

• Zelfstudie overzicht prognose: leer hoe u een bezettingsplan kunt genereren met behulp van Prognose.
  • Overzicht Prognosemodellen: meer informatie over de modellen die binnen CXone WFM worden gebruikt om een prognose te genereren. U krijgt een dieper inzicht in de methoden en algoritmen die CXone WFM gebruikt om prognosegegevens te genereren.
  • Een prognosemodel selecteren: leer hoe u een prognosemodel selecteert bij het maken van een prognosetaak (voor gebruikers met de CXone WFM Geavanceerd licentie).
  • Prognosegegevens importeren: leer hoe u prognosegegevens importeert in CXone CXone WFM met behulp van een CSV-bestand.

Zo genereert u een nieuwe bezettingsprognose:

1. Klik op de app-kiezer en selecteerCXone WFM.

2. Ga naar Prognose > Prognose genereren.

3. Klik op Prognose genereren.

4. Bepaal de Prognoseparameters (Forecasting-stap 1). U wilt bijvoorbeeld een prognose en een bezettingsplan maken voor de komende week of voor maximaal een jaar.

1. Voer een Taaknaam en eventueel een Beschrijving in.

Deze gegevens verschijnen in de lijst Prognose genereren.

2. Selecteer de tijdzone voor de weergave van de gegevens.

3. Selecteer de Prognosemodellen voor de prognoseberekening. Deze functie is alleen beschikbaar voor gebruikers met de CXone WFM Geavanceerd-licentie.

4. Bepaal de prognoseperiode.

5. Bepaal de historische gegevensperiode.

De historische gegevens van CXone ACD worden geëvalueerd op basis van het TTI-paradigma om een nauwkeurige voorspelling te genereren.

Ontdek meer over het TTI-paradigma (per interval).

Kies bij Bezettingsparameters een van deze opties:

• Globale parameters instellen voor alle voorspelde skills (Globaal)

• Stel bezettingsparameters in voor skills die in een profiel zijn gedefinieerd (gedefinieerd in een profiel)

Er wordt een waarschuwing getoond wanneer u de skillset en het datumbereik van de prognose of het profiel en het datumbereik van de prognose selecteert waarvoor al een prognosetaak bestaat. U kunt toch doorgaan en de prognosetaak maken. Het bericht is bedoeld om te voorkomen dat u herhalende prognosetaken genereert.

5. Klik op Historische gegevens ophalen.

Het ophalen van deze gegevens kan enige tijd duren. U kunt de pagina verlaten terwijl u wacht. Op de pagina Prognose genereren wordt de status van de prognosetaak weergegeven als Gevraagde gegevens worden opgehaald. Klik hierop als u klaar bent om verder te gaan.

6. Controleer de Historische gegevens (Forecasting-stap 2). Controleer bijvoorbeeld het VolumeGesloten Het totaal aantal interacties, inclusief digitale berichten en reacties, meestal binnen een bepaalde tijd en de Gemiddelde afhandeltijdGesloten De gemiddelde tijd die een agent besteedt aan het afhandelen van interacties. (AHT) van de historische interacties van uw contactcenter.

In het geval van In outbound, wordt het totaal ontvangen van de ACD. Dit omvat de parameters RPC afhandeltijd, RPC-contacten, WPC-afhandeltijd en WPC-contacten. De prognose wordt gegenereerd voor alle oproepen en belpogingen in het geval van outbound of kiezer, ongeacht of het RPC of WPC is

7. Klik op Prognose genereren.

Het genereren van de prognose kan even duren. U kunt deze pagina verlaten en weer terugkeren wanneer de status van de prognosetaak verandert in Prognose gereed op de pagina Prognose genereren.

8. Bekijk de Prognosegegevens (Forecasting-stap 3). Hier bekijkt en bewerkt u onder andere het voorspelde volume en de verwachte AHT voor uw contactcenter. Houd er rekening mee dat de prognosegegevens kunnen wijzigen na het genereren van het bezettingsplan.

Belangrijk:

• Zie Problemen in Forecasting oplossen als er gebieden zijn met een ongebruikelijk lage AHT of een onverwacht laag volume.

• Als u al uw wijzigingen ongedaan wilt maken, klikt u op Terug naar origineel.

9. Klik op Bezetting genereren.

10. Bepaal de Bezettingsparameters (Forecasting-stap 4). Op basis van deze instellingen bepaalt de engine hoeveel mensen u nodig hebt om de voorspelde interacties af te handelen.

Houd er echter rekening mee dat wanneer u het prognoseprofiel gebruikt, deze sectie niet beschikbaar is. U kunt alleen een planningseenheid uitsluiten of een toewijzingsregel toevoegen wanneer u geen prognoseprofiel gebruikt.

Bezettingsparameters:

• Toewijzen van vaardigheden: selecteer skills in de prognose die u handmatig wilt toewijzen. Niet geselecteerde skills worden automatisch toegewezen. U kunt op de CXone WFMToewijzen van skills-pagina de toewijzing voor elke skill definiëren.

• Planningseenheden uitsluiten: selecteer welke planningseenheden u niet wilt opnemen in de prognosetaak. U kunt tot vijf planningseenheden uitsluiten.

• Krimpniveau: pas het personeelsplan aan voor het verwachte verzuimniveau in uw personeelsbestand ('krimp' of 'shrinkage' genoemd). U kunt een niveau definiëren voor de Hele dag of verschillende niveaus Op tijdstip.

• Servicetags: bepaal de doelen waaraan het bezettingsplan moet voldoen.

Elk doel heeft een eigen sectie in de Bezettingsparameters. Deze secties worden alleen weergegeven als u er skills aan hebt gekoppeld.

Stel dat de skills waarvoor u een prognose maakt, allemaal Realtime interacties zijn. In dit geval ziet u geen secties voor Uitstelbaar werk of voor Dialer.

• Realtime interacties: contacten die onmiddellijk moeten worden afgehandeld. Als deze vertraagd zijn, vertrekt de klant mogelijk. Dit kan leiden tot ontevreden klanten en gemiste kansen.

• Uitstelbaar werk: contacten die eventueel later kunnen worden afgehandeld.

• Dialer: een service die automatisch een lijst met klanten opbelt. De beantwoorde oproepen worden vervolgens doorgeschakeld naar agents.

Deze sectie is niet meer beschikbaar. Met de ondersteuning voor outbound skills, kunnen prognose en bezetting nu worden gegenereerd voor alle kiezerskills.

11. Klik op Bezettingsplan genereren.

12. Bekijk het Bezettingsplan (stap 5 van Prognose): hier ziet u het aantal agents (verticale as) dat u volgens de prognose moet inplannen op verschillende tijden (horizontale as).

U kunt in deze stap geen wijzigingen aanbrengen.

Als u onjuiste gegevens in het diagram ziet, moet u de gegevens of de parameters in de vorige stappen controleren en eventueel aanpassen.

Acties die u kunt uitvoeren in bezetting (stap 5).

• De gegevens weergeven in een diagram of een raster. Selecteer Diagram Afbeelding van de knop Diagramweergave in Prognose of Raster Afbeelding van de knop Rasterweergave in Prognose om de gewenste weergave te selecteren.

• Selecteer een alternatieve prognose in de vervolgkeuzelijst op het tabblad Alternatief of het tabblad Vergelijken. Wanneer de prognose is geselecteerd, wordt dit automatisch gegenereerd en weergegeven.

In het tabblad Vergelijken kunt u twee prognoses selecteren en hun bezettingsplannen vergelijken.

• Specifieke bezettingsgegevens weergeven in het diagram.

U kunt de bezettingsgegevens die worden weergegeven in de grafiek, filteren. Elke skill heeft een consistente kleur in de grafiek, maar het type lijn (zoals een dikke of stippellijn) kan wijzigen.

In de vervolgkeuzelijst Diagram tonen op kunt u bekijken op:

Menuoptie

Details

Skills

Bekijk de bezettingsgegevens in het diagram voor de skills die u selecteert.

Planningseenheid

Bekijk de bezettingsgegevens in het diagram voor de planningseenheden die u selecteert.

Skills voor planningseenheid

Bekijk skills binnen een planningseenheid. Selecteer eerst de planningseenheid waarop u zich wilt focussen. Selecteer dan de vaardigheden die de planningseenheid behandelt.

Totale bezetting

Bekijk de bezettingsgegevens in het diagram voor alle planningseenheden en skills.

13. Klik op Gereed. De status van de prognosetaak verandert in Voltooid. U kunt het resulterende prognoseplan nu gebruiken in de Planningsgenerator.

Alternatieve Wat als-prognoses

Wanneer u een prognose maakt om een bezettingsplan te genereren, kunt u zich bij de stap Prognosegegevens afvragen wat er zou gebeuren als...?

Met behulp van de Wat als-optie kunt u alternatieve prognoses maken. U kunt de prognosegegevens aanpassen terwijl u dezelfde parameters en historische gegevens gebruikt. Zo kunt u parallelle prognoses uitvoeren.

In de stap Prognosegegevens kunt u details wijzigen en gegevens bewerken in de alternatieve en de primaire prognose, zonder de rest te beïnvloeden. Schakel heen en weer tussen de prognoses door op de tabbladen Primair en Alternatief te klikken. U kunt de prognoses naast elkaar weergeven in het tabblad Vergelijken.

Er is geen limiet aan het aantal alternatieve prognoses dat u kunt maken. Houd er rekening mee dat het maken van meer dan vijf prognoses het proces kan vertragen.

Om Wat als-prognoses te kunnen gebruiken, hebt u de volgende machtiging nodig voor uw rol: CXone WFM > Forecasting > Wat als-vergelijking: Aan.

Alternatieve Wat als-prognoses maken

Klik in de stap Prognosegegevens op Wat als.

Deze prognose is een duplicaat van de primaire prognose. U kunt wijzigingen in het alternatief aanbrengen zonder gevolgen voor de primaire prognose. Als u meerdere alternatieve prognoses wilt maken, klikt u op Wat als om nog een prognose toe te voegen.

Nadat u de eerste alternatieve prognose hebt gemaakt, worden er drie tabbladen aan de pagina toegevoegd:

Op het tabblad Alternatief kunt u het volgende doen:

• De alternatieve prognose instellen als primaire prognose: klik op Als primair instellen. Herhaal deze stap om dit weer ongedaan te maken. De oorspronkelijke prognose wordt weergegeven in het tabblad Alternatief.

• De historische gegevens naar een CSV-bestand exporteren: klik op Opties Afbeelding van het pictogram Acties en selecteer Exporteren naar CSV.

• Een alternatieve prognose verwijderen: u kunt een alternatieve prognose op elk gewenst moment verwijderen. Klik op Opties Afbeelding van het pictogram Acties en selecteer Dit alternatief verwijderen.

U kunt ook Alle alternatieven verwijderen. Hiermee worden de alternatieve prognoses verwijderd. Let op: als u van een alternatieve prognose de primaire prognose hebt gemaakt, wordt deze prognose niet verwijderd. De oorspronkelijke prognose blijft als een alternatieve prognose bestaan en kan niet worden verwijderd.

• De naam van de alternatieve prognose aanpassen: standaard krijgt de alternatieve prognose dezelfde naam als de primaire prognose en eindigt met <forecast name>_Alternatief.

Stel dat u uw oorspronkelijke prognose Winterbezetting hebt genoemd. De eerste alternatieve prognose krijgt dan de naam Winterbezetting_Alternatief1 (tot u de naam wijzigt).

Als u de naam wilt aanpassen, klikt u op Opties Afbeelding van het pictogram Acties en selecteert u Prognose hernoemen.

U kunt een alternatieve prognose waarvan u weet dat u deze voor een bezettingsplan zult gebruiken, een duidelijke andere naam geven.

U hebt bijvoorbeeld drie alternatieve prognoses gemaakt voor de primaire prognose Winterbezetting. U kunt de tweede alternatieve prognose dan bijvoorbeeld de naam Deze gebruiken geven. Het gegenereerde bezettingsplan krijgt dan de naam Winterbezetting_Deze Gebruiken. De overige bezettingsplannen worden Winterbezetting, Winterbezetting_Alternatief1 en Winterbezetting_Alternatief3 genoemd.

Prognosemodellen

Modellen

Om de prognosegegevens te berekenen, past CXone WFM verschillende rekenmodellen toe op de historische gegevens. Elk model gebruikt een tijdreeksalgoritme om de prognose op een bepaalde manier te berekenen.

De modellen zijn:

Automatische selectie

CXone WFM berekent standaard alle modellen en kiest vervolgens het meest nauwkeurige model. Dit proces heet Automatische selectie. Gebruikers van CXone WFM Geavanceerd kunnen een specifiek model kiezen en het proces van automatische selectie overslaan.

Automatische selectie volgt een aantal stappen om de prognose zo nauwkeurig mogelijk te genereren. Dit automatische proces bespaart u de tijd en moeite om zelf prognosegegevens te maken.

Problemen in Forecasting oplossen

Langdurige prognose

Een langdurige prognose is een prognose die is gemaakt voor een periode van 1 tot 5 jaar. De prognose wordt gespecificeerd tot op dagniveau. Een langdurige prognose is belangrijke input bij het maken van intelligente en nauwkeurige planningsbeslissingen op lange termijn.

Deze functie is alleen beschikbaar voor gebruikers met de CXone WFM Geavanceerd-licentie.

Langdurige prognose genereren

Parameters voor langdurige prognose werken op dezelfde manier als algemene prognoseparameters.

Een langdurige prognose kan momenteel niet worden gegenereerd voor outbound skills.

Zo genereert u een nieuwe bezettingsprognose:

1. Klik op de app-kiezer en selecteerCXone WFM.

2. Ga naar Prognose > Prognose genereren.

3. Klik op Langdurige prognose.

4. Definieer de Prognoseparameters.

1. Voer een Taaknaam en eventueel een Beschrijving in.

Deze gegevens verschijnen in de lijst Langdurige prognose.

2. Selecteer de tijdzone voor de weergave van de gegevens.

3. Selecteer de prognosemodellen om de prognose te berekenen.

4. Bepaal de prognoseperiode.

5. Bepaal de historische gegevensperiode.

5. Klik op Prognosegegevens genereren en weergeven. Er verschijnt een bevestigingsbericht om de actie te bevestigen. U wordt doorgestuurd naar de pagina Prognose weergeven.

Als het maken van een taak mislukt, wordt de pagina Prognosegegevens weergeven met een leeg diagram.

De nieuw gemaakte taak wordt toegevoegd aan de takenlijst van de pagina met de langdurige prognose. De statussen van de gemaakte taken worden weergegeven in de statuskolom op de pagina.

U kunt instellen hoe u de takenlijst van de pagina met de langdurige prognose wilt tonen. Klik hiertoe op de kolomkoppen.

Dupliceren, CSV downloaden en langdurige prognose verwijderen

U moet vaak meerdere prognosetaken met dezelfde parameters en enkele wijzigingen maken. In dit geval kunt u een prognosetaak dupliceren en aanpassen aan uw behoeften. Zo kunt u veel tijd en moeite besparen.

Een taak dupliceren:

1. Klik op opties in de taak die u wilt dupliceren. Selecteer Dupliceren.

Er wordt een kopie van de geselecteerde taak gemaakt met het voorvoegsel Kopie in de taaknaam. Bewerk de taaknaam, zodat deze voldoet aan uw vereisten.

Wijzig de taakparameters, zodat deze voldoen aan uw behoeften.

2. Klik op Genereren. Er wordt een nieuwe taak gemaakt.

Een langdurige prognosetaak downloaden als CSV:

1. Ga naar de prognosetaak die u wilt downloaden.

2. Klik op opties en selecteer CSV downloaden.

De prognosetaak wordt gedownload als een CSV-bestand.

Een langdurige prognosetaak verwijderen:

1. Klik op opties in de taak die u wilt verwijderen. Selecteer Verwijderen.

Er verschijnt een waarschuwingsbericht om het verwijderen van de taak te bevestigen.

2. Klik op Ja om de taak te verwijderen of op Nee om het verwijderen te annuleren.